23. geologická vycházka: Silur v jižním okolí Berouna

Drazí příznivci geologie,

ve spolupráci se všenorskou knihovnou jsme pro vás na tento podzim připravili geologickou vycházku do oblasti katastru Jarov u Berouna. Kromě povědomí o přírodních podmínkách, které zde panovaly v období siluru, si každý účastník odnese také hmotný zkamenělý důkaz bohatého podmořského života vázaného na svahy silurských vulkánů – inu taková „Havaj“ ukrytá v jádru Českého masivu.

Vycházka se bude konat v neděli 16.10.2022. Sejdeme se u kaple sv. Václava v Jarově v 11:30. Na místo srazu se lze dostat autobusem linky 630, který odjíždí z autobusového nádraží v Berouně v 11:21; vystupuje se na konečné zastávce „Beroun,Jarov,náves„. Vycházka bude okružní o délce 3,5 km, autobusy zpět do Berouna jedou v 15:34 nebo 17:34. Je také možné sejít zpět do Berouna pěšky a prodloužit si tako procházku na 5,2 km.

Trasa je místy obtížně schůdná, doporučujeme pevnou obuv případně i oporu turistických holí; pro kočárky je trasa neprůjezdná.

S sebou: svačinu (oběd z vlastních zásob předpokládáme v průběhu hledání zkamenělin zhruba ve 13 h), dalekohled (kdo má, ať vezme), kladívko není nutné (ale geolog bez kladiva…?!).

Na shledání se těší

Filip Stehlík, průvodce

Mgr. Alena Sahánková, knihovna Všenory

Břidlice liteňského souvrství na břehu jezera v lomu Kosov, silur (stáří cca 430 milionů let). Foto: F. Stehlík, 25.9.2022

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je terraetaqua. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *